Pierwszy dzień wiosny w naszej szkole przebiegał pod hasłem „Żyj zdrowo”.
W związku z tym odbył się turniej międzyklasowy na najlepsze potrawy z warzyw i owoców. Każda klasa nie tylko przygotowała coś zdrowego do jedzenia, ale także zaprezentowała zdrowotne właściwości składników wykorzystanych w daniach. Konkurs przygotował Samorząd Szkolny pod kierunkiem p. Aleksandry Marzec i p. Jolanty Szczepańskiej.
Pierwszy dzień wiosny w naszej szkole przebiegał pod hasłem „Żyj zdrowo”. W związku z tym odbył się turniej międzyklasowy na najlepsze potrawy z warzyw i owoców. Każda klasa nie tylko przygotowała coś zdrowego do jedzenia, ale także zaprezentowała zdrowotne właściwości składników wykorzystanych w daniach.
Klasa 2C przygotowała bogaty stół: sok owocowo warzywny, sałatka z papryki, cebuli, kiszonych ogórków i ryżu, sałatka z marchewki i ananasa, sałatka z papryki, zielonej sałaty i ogórka z dodatkiem sera feta. Do tego rewelacyjne roladki z grillowanej cukini nadziewane serem feta. Klasa III F przygotowała równie eksperymentalną co wyśmienitą sałatkę z kurczaka, pomidora, szpinaku i sera feta. Natomiast klasa IIIC zaskoczyła zupą-kremem na bazie brokuła i słodkiego ziemniaka. Wszystkich składników przygotowanych potraw nie udało się do końca poznać ;)
Całość oceniało Jury. Rywalizacja była wyrównana, każda klasa stanęła na wysokości zadania przygotowując niezwykle apetyczne potrawy, do tego estetycznie podane. Najwięcej starań poczyniła klasa 2C i to ona zwyciężyła w wiosennym konkursie. Nagrodą były przygotowane własnoręcznie przez p. dyrektor desery z nasion chia (szałwi hiszpańskiej) i mleczka kokosowego z dodatkiem musu truskawkowego. Pani pedagog przygotowała z kolei bardzo interesującą prezentację na temat zdrowej żywności (na co zwracać uwagę robiąc zakupy aby się nie dać nabić w butelkę) oraz kilka ciekawostek z historii medycyny. Pierwszy dzień wiosny w naszej szkole minął bardzo zdrowo i po prostu smacznie